Wij maken lezen leuk!
Home » Avontuur en spanning » Doorgeschoten

Doorgeschoten

Titel: Doorgeschoten
Auteur: Mirjam Mous

Pagina’s: 192
ISBN: 9026998511

‘In de verte klonken knallen. Geweerschoten, dacht Janna. En meteen erachteraan: dat kan toch niet? Meneer Williams stopte midden in een zin, het krijtje in zijn hand viel op de grond. Toen hij bukte om het op te rapen, werd zijn hoofd rood.’ 

De laatste jaren komt het steeds vaker voor dat radeloze jongeren met problemen een bloedbad aanrichten op hun school. ‘Doorgeschoten’ is gebaseerd op zo’n bekend drama. In 1999 werd op Columbine High School in Littleton (Verenigde Staten) een bloedbad aangericht door twee scholieren.

Doorgeschoten is opgebouwd uit korte hoofdstukken, die afwisselend zijn geschreven vanuit vier van de personages: Janna, Cassie, Eloy en Bud. De spanning wordt langzaam opgebouwd, doordat er steeds kort vooruitgewezen wordt naar de schietpartij aan het eind. Regelmatig worden er toespelingen gemaakt op de dood. Zo fantaseert Cassie over ‘hoe romantisch het zou zijn als iemand zoveel van je hield dat hij voor je zou willen sterven’.

Doorgeschoten wordt in de hij-/zij-vorm geschreven, afwisselend door de ogen van Janna, Cassie, Eloy en Bud. De lezer beleeft hierdoor de schietpartij en de gebeurtenissen die daaraan voorafgaan door de ogen van zowel de daders als de slachtoffers. De lezer krijgt enigszins begrip voor de daders en leeft mee met de angst en het verdriet van de slachtoffers. In dit boek is sprake van herkenbaar taalgebruik, echte jongerentaal. Het verhaal bevat veel dialogen, waardoor het vlot leest. Daarnaast vallen de vele Engelse woorden op (jock, mall, whatever). Als je zin hebt in een spannend boek, is Doorgeschoten echt een aanrader. Dit fascinerende verhaal leg je niet zomaar naast je neer.

Klik hier voor een samenvatting.

Door: Edwin Kerkhof