Wij maken lezen leuk!
Home » Oorlog » De jongen in de gestreepte pyjama

De jongen in de gestreepte pyjama

Titel:De jongen in de gestreepte pyjama
Auteur: John Boyne
Pagina’s: 204
ISBN: 9789022558126

Bruno is een negen jaar oude jongen die opgroeit in Berlijn tijdens de tweede wereldoorlog. Hij leeft in een groot huis met zijn ouders en zijn vervelende 12-jaar oude zus Gretel. Zijn vader heeft een erg belangrijke baan in het Duitse leger. Na een bezoek van een hele belangrijke man verhuist het gezin uit Berlijn.

Na een reis met de trein komt hij in zijn nieuwe huis, waar hij het direct niet leuk vindt. Bruno weet helemaal niets van de oorlog en begrijpt niet dat zijn vader kampcommandant is. Hij komt er wel achter dat er achter zijn huis een kamp staat waar mensen in pyjama’s wonen. Bruno verveelt zich zonder vrienden en aan zijn zus heeft hij ook niks. Hij besluit op ontdekkingsreis te gaan en loopt langs het hek. Na heel lang lopen ziet hij een jongen. Het blijkt Shmuel te zijn, die toevallig precies even oud is als Bruno.

Vanaf dat moment sluiten de jongens een bijzondere vriendschap en iedere middag zitten ze ieder aan een kant van het hek en bespreken hun levens. Op een dag hoort hij van zijn ouders dat hij teruggaat naar Berlijn. Dit betekent dat hij afscheid moet nemen van zijn vriend. Shmuel regelt een gestreepte pyjama voor hem en neemt hem op ontdekkingsreis in de barakken met alle gevolgen van dien.

De jongen in de gestreepte pyjama is een zeer aangrijpend boek. Je beleeft alles mee door de ogen van Bruno. Het is zo boeiend en spannend dat je dit boek eigenlijk niet kan wegleggen. Als je geïnteresseerd bent in verhalen over de oorlog dan is dit boek zeker aan te raden. Het leest makkelijk weg, omdat het vanuit een negen jarige jongen is geschreven en er geen moeilijke woorden in staan. Dit boek gaat je zeker ontroeren. Het boek is ook verfilmd en in 2009 verschenen op DVD.

Klik hier voor de samenvatting.

Van dit boek is ook een indrukwekkende film gemaakt.

Door: Edwin Kerkhof