Wij maken lezen leuk!
Home » Problemen » Nachtzwemmers

Nachtzwemmers

Titel: Nachtzwemmers
Auteur: Lies Bate
Pagina’s: 96
ISBN: 9059080793

‘Ze trok Sam mee naar een schilderij. Het was een vreemd landschap, somber en bedreigend, met donker water en paden die nergens naar toe gingen. Net een doolhof, maar geen waar je in ging voor de lol. 'Hier zit je moeder', zei de dokter. Arme mam, dacht ze, opgesloten in haar eigen nachtmerrie. Een nachtzwemmer, met overal om zich heen duisternis.’

Omdat Sams moeder opgenomen wordt in een psychiatrische instelling, gaat Sam bij het gezin van haar jeugdvriend Tom inwonen. Er ontstaan allerlei spanningen doordat Sam zich geen raad weet met de relatie met haar moeder en vrienden. Ze zondert zich steeds meer af. Het verhaalt vertelt enkele jaren uit het leven van de hoofdpersonen. Omdat dit in slechts 96 bladzijden gebeurt, wordt er hier en daar veel samengevat, waardoor er meer verteld dan getoond wordt.

Verder in het boek voeren gewone situaties echter de boventoon. Er wordt een aangrijpend, realistisch beeld van de hoofdpersonen geschetst die allemaal min of meer machteloos staan in de situatie waarin ze terechtkomen. Het taalgebruik is over het algemeen natuurlijk, maar in de beschrijvingen soms wat onnatuurlijk. Er wordt veel gevloekt. De titel is afgeleid van een passage waarin Sams moeder wordt beschreven als 'een nachtzwemmer met overal om zich heen duisternis'. De auteur kan zich uitstekend inleven in de leefwereld van (probleem)jongeren en weet een boeiend, geloofwaardig verhaal te vertellen, waarin je echt met de personages meeleeft.

Klik hier voor een samenvatting.

Door: Edwin Kerkhof