Wij maken lezen leuk!
Home » Pesten » Verdriet met mayonaise

Verdriet met mayonaise

Titel: Verdriet met mayonaise
Auteur: Carry Slee
Pagina’s: 128
ISBN: 9026911955

‘Verdriet met mayonaise’ is echt een boek voor de beginnende lezers. Het gaat over Leentje die haar vader met een vreemde vrouw ziet kussen als ze uit een boekwinkel komt. Leentje raakt op school bevriend met Paul, een jongen die wordt gepest. Zijn moeder is overspannen en hij woont nu tijdelijk bij zijn opa die een boekwinkel heeft. Hij wordt door iedereen gepest uit zijn klas behalve door Leentje.’Verdriet met mayonaise ‘ lees je in één zucht uit. Het taalgebruik is eenvoudig en het verhaal is behoorlijk spannend. Leentje moet bepalen of ze haar vader gaat verklikken bij haar moeder, en daar heeft ze het erg zwaar mee. Gelukkig bestaat het verhaal niet alleen uit treurige situaties en moeilijke beslissingen, want Leentje wordt ook verliefd. En dan nog wel op de persoon waardoor alle problemen zijn begonnen!

Carry Slee heeft voor ‘Verdriet met mayonaise’ in 1992 de Prijs van de Kinderjury (1992) gekregen. Voor haar eerste boeken zijn haar eigen dochters een belangrijke inspiratiebron. Voor "Verdriet met mayonaise" heeft ze veel gebruikgemaakt van de verhalen waar een dochter mee thuiskwam. De sfeer in de klas in het boek was precies die in de klas van de dochter. Het nare meisje Simone baseert Slee op een buurmeisje, dat haar dochters heel vervelend vonden.

Carry Slee probeert duidelijk te maken dat je over je problemen moet praten en ook met diegene die het probleem heeft veroorzaakt. Je moet het niet opkroppen, want dan ga je je ongelukkig voelen en het is ook fijn als je praat over je problemen want dan lucht je je hart op. Ze probeert ook duidelijk te maken dat je als je iemand pest diegene ongelukkig maakt en dat je niet moet gaan pesten alleen omdat iemand er anders uitziet of zich anders gedraagt. Het slachtoffer kan zich hierdoor echt heel erg ongelukkig gaan voelen en zijn zelfvertrouwen gaat omlaag, zodat diegene op het laatst geen zelfvertrouwen meer heeft als het doorgaat.

Klik hier voor een samenvatting.

Door: Edwin Kerkhof