Wij maken lezen leuk!
Home » Pesten » Sammy of Samir

Sammy of Samir

Titel:  Sammy of Samir
Auteur: Lydia Rood
Pagina’s: 137
ISBN: 9025846173 

‘Ik heet nog steeds Samir, hoor.’ Ze trok even haar wenkbrauwen op, glimlachte toen beleefd, knikte. Zwaaide toen ze wegreed. Het maakte haar niks uit. Maar hem wel. Samir had van Sammy gewonnen.’

De 15-jarige Marokkaanse middelbare havo-scholier Samir schrijft onder het pseudoniem (schuilnaam) Sammy Soutendijk poëtische teksten in de schoolkrant. Hij weet zo de waardering te krijgen van veel leerlingen. Ondertussen heeft hij ook te maken met een vader die terug wil naar hun vaderland Marokko, wordt hij verdacht van scooterdiefstal en is hij verliefd op Isis die echter alleen verliefd is op de dichter in hem.

Het Turkse meisje Sabah is verliefd op de persoon Samir waardoor Samir nog meer worstelt met zijn emoties. Op treffende wijze worden de gevoelens van de hoofdpersoon neergezet. Zaken als seksualiteit, angst, discriminatie en onzekerheid komen aan de orde en worden op herkenbare en openhartige wijze behandeld in helder populair taalgebruik en een vlotte schrijfstijl. De schrijver gebruikt af en toe ook woorden uit de hedendaagse straattaal wat er voor zorgt dat je op een zelfde soort school zit als Samir. De gevoelens van Samir worden veelal cursief (schuin) weergegeven. Het eind van het boek, waar Samir laat zien waar hij staat, is origineel. Het boek bevat twintig hoofdstukken en een nawoord van de schrijfster. Op de omslag is een portret van de hoofdpersoon te zien. De opzet van dit boek en de serie waar het deel van uitmaakt, doet sterk denken aan de Vlinderreeks, die zich afspeelt op dezelfde middelbare school.

Klik hier voor een samenvatting.

Door: Edwin Kerkhof