Wij maken lezen leuk!
Home » Oorlog » Oorlogswinter

Oorlogswinter

Auteur: Jan Terlouw
Titel: Oorlogswinter
ISBN: 906091180
Uitgeverij: Lemniscaat

Een goede verzetsstrijder is eenzaam

De hoofdpersoon in Oorlogswinter is Michiel van Beusekom is een stille en behulpzame jongen van vijftien jaar. Het verhaal speelt zich af in het laatste winter van de Tweedewereldoorlog, de Hongerwinter. Door grote schaarste aan voedsel en brandstof zijn ongeveer twintigduizend Nederlanders omgekomen door de honger en de kou.

Michiel krijgt een brief van zijn vriend Dirk. Hij gaat een distributiekantoor overvallen en wanneer er iets gebeurd, moet de brief aan Bertus Hardhorend worden gegeven. Dirk wordt opgepakt en snel daarna wordt Bertus gearresteerd. Michiel opent de brief en wordt daardoor bij het verzet betrokken. Michiel’s vader wordt gegijzeld en vermoord door Duitsers, als vergelding voor een gevonden dode Duitser.

Door alle gebeurtenissen moet Michiel snel volwassen worden. Hij moet heel voorzichtig zijn, hij weet niet wie hij wel en wie hij niet kan vertrouwen. Het verhaal gaat over verraad en vriendschap in barre extreme situaties. In dit boek lees je hoe een vijftien jarige jongen de wrede oorlog doorstaat.

Klik hier voor de samenvatting.

Er is ook een indrukwekkende film.

Door: Angélique van Hulst

Maak een Gratis Website met JouwWeb