Wij maken lezen leuk!
Home » Problemen » Blauw

Blauw

Titel: Blauw
Auteur: Joyce Pool
Pagina’s: 143
ISBN: 9789056376383
Genre: Problemen

Blauw wordt in de ik-vorm verteld vanuit Nienke. Daardoor kom je pas in de loop van het verhaal te weten wat er precies is gebeurd en hoe de andere verhaalpersonen zich voelden bij die gebeurtenissen. Nienke en Bob vinden een dagboek van Senna. Door dat te lezen komen zij – en dus ook jij als lezer – steeds meer te weten over Senna’s gedachten en gevoelens over en haar leven ín Turkije. Hierdoor leren ze een heel andere Senna kennen. De schrijver houdt je hiermee knap in spanning.

Het verhaal is chronologisch, maar wordt afgewisseld met dagboekfragmenten over Senna’s vroegere leven in Turkije. De dagboekfragmenten zijn duidelijk te onderscheiden van het eigenlijke verhaal, omdat ze in een ander lettertype zijn gedrukt.

De schrijfster gebruikt vlot en eigentijds Nederlands, waardoor leeftijdgenoten zich in Nienke kunnen herkennen. Het taalgebruik is vrij gemakkelijk. De zinnen zijn kort en er worden nauwelijks moeilijke woorden gebruikt. Sommige begrippen, zoals de IND en een aantal Turkse woorden, worden niet verder toegelicht. Verder is het taalgebruik eigentijds en is er af en toe sprake van jongerentaal. Het verhaal bevat naast serieuze elementen ook humor. Het zal je als jonge lezer aanspreken, vanwege het onderwerp, maar zet je ook aan het denken.

Klik hier voor een samenvatting.

Door: Edwin Kerkhof