Wij maken lezen leuk!
Home » Dood » Ruben

Ruben

Titel: Ruben
Auteur: Wim Daniëls
Pagina’s: 104
ISBN: 9026991355

‘Het was zeldzaam mistig weer op de dag van de begrafenis van Ruben Steering. Maar de dichte mist leek er niemand van weerhouden te hebben naar de kerk te komen. De mensen zaten in de banken op elkaar gepakt en in de zijgangen en achterin stond het vol. In geen jaren was het zo druk geweest in deze kerk.’

De zestienjarige Ruben is dodelijk verongelukt. In twaalf korte hoofdstukken, met telkens als titel de naam van een persoon, wordt beschreven wat familieleden, medescholieren en anderen denken tijdens zijn begrafenis. Onderwerp is niet zozeer de gedachten over Ruben, maar meer waar een ieder zich mee bezighoudt op dit moment. Veel verhalen van de personen belichten deels een situatie van anderen op een andere manier.

Het boek is goed leesbaar voor jongeren vanaf twaalf jaar maar de inhoud overstijgt de letterlijke tekst waardoor het eerder geschikt is voor jongeren vanaf veertien jaar. Het boek geeft niet meteen weg hoe Ruben is verongelukt. Daar kom je naarmate de hoofdstukken vorderen meer over te weten.

De verschillende hoofdstukken roepen vaak op snel naar een hoofdstuk van een ander persoon op zoek te gaan. Het boek is zo geschreven dat je steeds nieuwsgierig blijft en geeft je veel stof tot nadenken.

Klik hier voor een samenvatting.

Door: Edwin Kerkhof